lauantai 4. toukokuuta 2013

Susheja vai kalapuikkoja, naudan sisäfileetä vai lenkkimakkaraa? Mitä ostoslistallasi on tänään?

Törmäsin tällä viikolla radiota (olisko ollut ylex?) kuunnellessani ajatuksia herättävään tutkimukseen. Tutkimuksessa tutkittiin ruotsalaisten ruokaostoskäyttäytymistä ja todettiin, että useat ruotsalaiset häpeävät ruokakaupassa joitain tiettyjä tekemiään ostoksia. Häpeän ja nolouden tunnetta aiheuttavien ruokien listalla olivat tutkimuksessa ainakin sipsit, karkit ja muut epätervelliset naposteltavat, kauppojen halpamerkkituotteet (esim. Rainbow, Euroshopper) ja myös esimerkiksi laihdutustuotteet. Näitä tuotteita hävettiin yksinkertaisesti siksi, että niiden pelätään aiheuttavan kanssaihmisissä kielteisiä ajatuksia näitä tuotteita ostavasta ihmisestä. Eli kärjistäen esimerkiksi epäterveellisiä naposteltavia ostaessa leimautuu automaattisesti ihmiseksi, joka omistaa huonon ruokavalion tai ihmiseksi joka on liian nautinnonhaluinen, halpismerkkejä kärryyn lapatessa osoittaa taas, ettei ole varaa kallimpiin ja laadukkaimpiin merkkeihin, laihdutustuotteita pelätään ostaa siksi, että silloin leimautuu ylipainoiseksi ja laiskaksi jne. Eli tunnettu sanontakin sen jo tiivistää: olet mitä syöt.

You are what you eat. Kuva täältä.






























En valitettavasti löytänyt itse tutkimusta mistään, koska en edes muista, millä radiokanavalla asiasta puhuttiin, mutta pontti tutkimuksessa on selvästi se, että ruoasta on nykyään kyse paljon enemmän kuin pelkästä syömisestä ja itsensä ravitsemisesta. Ruoasta on tullut nyky-yhteiskunnassa statussymboli, jopa uskonnon kaltainen asia - väline, jolla luodaan omaa identitettiä ja imagoa sekä samalla myös erottaudutaan muista. Tämä intohimoinen suhtautuminen ruokaan näkyy myös erilaisissa ruoka- ja lifestyleblogeissa, jotka täyttyvät erilaisista edustavista ruokakuvista, kuten ravitsemuksellisesti oikeaoppisesta aamupalasta, terveellisesistä välipaloista, trendiruokaresepteistä, lukuisista brunsseista, ravintolakäynneistä tai kotona valmistetuista gourmet annoksista. Harvemmat bloggaat sen sijaan taltioivat kuviin esimerkiksi kuvia lounaaksi nautitusta makkarakastikkeesta, kalapuikoista tai makaroonilaatikosta. Tähän on selvät syynsäkin: blogeista juuri sellaiset tuntuvat menestyvän kaikista parhaiten, jotka onnistuvat välittämään parhaiten tavallisesta arjesta eroavaa elämäntapaa, joka on täynnä luksusta, matkustelua, kalliita vaatteita ja olennaisena osana myös niitä trendiruokia ja kalliita ravintolaillallisia.

Tunnustan myös itse tarkkailevani ruokakaupassa omia ostoksiani tyyliin, kehtaanko ostaa jotain valmisruokaa ja osoittaa samalla laiskuuteeni tai jätänkö halpismerkin kauppaan ihan niiden alhaisen maineen takia. Tuleepa sitä joskus mietittyä myös, missä kaupassa sitä kehtaisi käydä. Onko nolompaa kantaa kädessä esimerkiksi Lidlin kassia kuin osoittaa, että on tullut käytyä Stockmannin herkussa? Tunnustan, että myös minusta tänne blogiin on huomattavasti kivempaa ladata kuva jostain ravintolatasoisesta ruoasta kuin perusruoasta, jota tulee syötyä, joka päivä. Täytyy tosin muistaa, että on edelleen ihmisiä, jolle ruoka tarkoittaa vain syömistä ja jotka eivät suhtaudu ruokaan yhtä kiihkomielisesti.

Mitä sitä tänään ostaisi, ja miksi? Kuva täältä.
On edelleen ymmärrettävää, että ruokaostoksiaan punnitsee esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin nimissä, mutta kun ostos- ja syömiskäyttäytymisessä ratkaisee ensijassa oma statusarvo ja se, mitä toiset ihmiset minusta mahdollisesti ajattelevat, on jokin mielestäni pielessä. On hyvä pyäshtyä pohtimaan, miksi välitämme niin paljon siitä, mitä toiset meistä ajattelevat? Tekeekö se meistä onnellisempia, jos tiedämme tai uskomme, että joku kadehtii ja haluaa olla kaltaisemme? Onko nämä omaan statukseen liittyvät ajatukset lopulta vain harhaa, oman päämme sisällä olevaa kuvitelmaa, vai arvioiko joku todella meitä esimerkiksi sen perusteella mitä ruokakoriimme kaupasta päätyy?

Minkälaisia ajatuksia tämä aihe ja esille nostamani tutkimus teissä mahtaa herättää?

1 kommentti:

  1. Anonyymi18.08

    Hyvä kirjoitus! Mä en ajattele mitä muut mahtaa ajatella mun ostoksista, en itsekään katso muitten ostoksia paitsi kassahihnalla.. Toki nolottaa käydä joskus ostamassa paljon sipsejä yms herkkuja, mutta eihän kukaan tiedä syönkö ne yksin vai vienkö nyyttäreihin :D
    Itse inhoan ihmisiä jotka syövät eläinvauvoja ja possuja. Inhoan pääsiäistä ja joulua niiden ruokaperinteiden vuoksi. En ole itsekään kasvissyöjä, mutta en silti ymmärrä tehotuotantoa yms sellaista, jossa vain ihmisen etu on ainut mistä välitetään. Minua katsotaan kuin kummajaista kun kieltäydyn syömästä karjalanpaistia, joulukinkkua yms, helpompi on sanoa ihmisille ettei tykkää lihan mausta tai että tulee paha olo lihasta, kun että sanoisi mitä mieltä oikeasti on; minusta possu on koiraan verrattava älykäs, kaunis eläin, joka kuuluisi metsään.
    Meni vähän sivuraiteille tämä juttu :)
    -Luna-

    VastaaPoista