perjantai 8. helmikuuta 2013

Taidetta kotiin

Olen itse unelmoinut jo kauan ostavani jonkin aidon taideteoksen kotiin. Unelma on toistaiseksi jäänyt vain haaveen tasolle, sillä taideteosten hinnat ovat melko korkeita ja toisaalta en oikein tiedä, millaiseen teokseen (minkä taiteilijan, millä tekniikalla tehtyyn, minkä kokoiseen yms.) kannattaisi satsata/sijoittaa. Taiteen ostamiseen ja sen omistamiseen liittyykin usein paljon kysymyksiä, jopa ennakkoluuloja ja pelkoja. Mistä taidetta kannattaa hankkia? Millaiseen taideteokseen kannatta sijoittaa? Mitä jos kyllästynkin ostamaani taideteokseen? Osaanko ripustaa taideteoksen oikein tai säilyttää sitä oikeissa olosuhteissa?

Taiteen hankkimista koskevien kysymysten ja epäluulojen takana on usein pelko omasta tietämättömyydestä. Jos ei tunne sen hetkistä taidekenttää tai ole vähintään taidealalla töissä tai vaihtoehtoisesti opiskele alaa, kannattaako taidetta edes ajatella hankkivansa kotiin? Voiko tosin sanoen myös jokainen "perusduunarikin" ostaa taidetta kotiinsa? Itse olen sitä mieltä, ettei taidetta ostaakseen tarvitse todellakaan olla mikään asiantuntija, vaan tärkeintä on taiteen ennakkoluuloton katsominen, kokeminen ja myös uskaltaminen.

Toisaalta, miksi taidetta pitäisi ylipäätään edes hankkia kotiin, miksei siitä vain voi nauttia esimerkiksi museoissa ja gallerioissa? Taiteen ostamista voi muun muassa hyvin perustella sillä, että taide lisää kodin viihtyisyyttä, luo erilaisia tunnelmia, rauhoittaa, aktivoi sekä virkistää. Taide on myös aina uniikkia ja siksi se tuo kotiin persoonallisutta, taide toisin sanoen tekee kodista kodin. Taidetta voi aina  myös ostaa keräily- ja sijoitusmielessä.Taiteen ostamista helpottaakseni olen koonnut oheen muutamia hyviä linkkejä.

Opas taiteen hankkimiseen
  • Tietopaketti taiteen hankkimiseen
Taidesivut.net
  • Sivuilta löytyy taiteilijoita ja teoksia ympäri Suomen.
  • Teosten ostaminen on helppoa: muutama klikkaus ja yhteydenotto suoraan taiteilijaan
  • Kauppa tapahtuu suoraan sinun ja taiteilijan välillä, ei siis provisioita
Helsingin taiteilijaseuran taidelainaamo
  • Taidelainaamot ovat oiva tapa hankkia taidetta kotiin
  • Taidelainaamoissa voi sekä lainata että ostaa taidetta omalle budjetille sopivaan hintaan
AAVA Helsinki
  • Öljy- ja akryyliväritauluja todella kohtuulliseen hintaan

Heräsikö teille muita kysymyksiä taiteen hankkimisesta? Vai onko teidän kodissanne jo aitoa taidetta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti