torstai 28. helmikuuta 2013

Kemikaalicocktail vs. luonnonkosmetiikka

Olen viime aikoina tullut koko ajan yhä enemmän tietoiseksi kosmetiikassa ja ihonhoitotuotteissa käytettävien kemikaalien haitallisuudesta ja sen sijaan luonnonkosmetiikan eduista. Herätys tähän hyvin ajankohtaiseen aiheeseen on tapahtunut erilaisia aiheesta kertovia artikkeleita lukemalla ja myös tuotteiden tuoteselosteita tutkimalla. Olen samalla vakuuttunut luonnonkosmetiikan eduista niin, että olen vakaasti harkinnut siirtyväni pikkuhiljaa kokonaan luomukosmetiikan käyttäjäksi.

Miksi meidän sitten tulisi suosia mahdollisimman paljon luonnonkosmetiikkaa tavallisten tuotteiden sijaan? Yksi tärkeä syy on ehdottomasti erilaiset ihoallergiat sekä hajusteyliherkkyys, jotka aiheutuvat nimenomaan ihonhoitotuotteissa ja kosmetiikassa yleensä käytetyistä synteettisistä aineista, kuten erilaisista tuoksu- ja  väriaineista. On tärkeää muistaa, että ihomme on elävä ja hengittävä elin ja mitä tahansa laitamme ihollemme, voi joutua iholta myös suoraan verenkiertoon ja sitä kautta myös kuormittamaan muun muassa maksaa. Sen lisäksi, että tuotteiden sisältämät kemikaalit ovat haitallisia meille itsellemme ne siirtyvät myös saastuttaamaan ja tuhoamaan luontoa. Luonnonkosmetiikan tai luomukosmetiikan lähtökohtana on sen sijaan nimenomaan se, että siihen käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmiselle kuin luonnollekin. Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tulee olla muun muassa luonnonöljyjä ja -vahoja ja hajusteiden, väri- ja säilöntäaineiden tulee olla luonnosta peräisin. Myöskään luonnonkosmetiikan testausta eläinkokein ei sallita.

Lopuksi vielä viisi faktaa kosmetiikkatuotteiden sisältämistä kemikaaleista ja niiden haitallisuudesta:

1. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään yli 10.000 erilaista ihmisille sekä luonnolle vahingollista ainetta.
2. Nainen käyttää keskimäärin noin 515 eri synteettistä kemikaalia päivittäin, useiden vuosien ajan. Esimerkiksi hajuvesi saattaa sisältää jopa 400 eri kemikaalia.
3. Monet tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet uskomusta siitä, että deodoranteissa ja muissa kosmetiikkatuotteissa käytetyt parabeenit voivat vaikuttaa rintakasvainten ja jopa syövän kehittymiseen. Deodoranttien ja antiperspiranttien teho perustuu ylipäätään siihen, että niissä käytetyt aineet tukkivat ihohuokoset, jolloin hien eritys - eli kehon luonnollinen tapa puhdistaa itseään - estyy.
4. Hiusvärien sisältämät kemikaalit sattaavat useiden tieteellisten kokeiden mukaan aiheuttaa muun muassa perimä- ja soluvaurioita.
5. Lähes kaikki marketeissa myytävät hammastahnat sisältävät sodium laureth sulfatea, joka tekee tahnasta vaahtoavan. SLS aiheuttaa muun muassa suun kuivumista ja kipeitä haavaumia eli aftoja.

Lisää aiheesta voitte lukea esimerkiksi täältä:


Huolestuttaako teitä kosmetiikan sisältämät kemikaalit? Oletteko te jo kokeilleet tai siirtyneet kokonaan luonnonkosmetiikkaan? Entä millaisia kokemuksia teillä on luomukosmetiikasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti