maanantai 4. maaliskuuta 2013

MITÄ KAUNEUS ON?

Koska blogini käsittelee kauneutta ja kauniita asioita, mielestäni on tärkeää avata hiukan sitä, mitä kauneudella ylipäätään oikein tarkoitetaan. Mitä on toisin sanoen kauneus? Kuinka voimme määritellä sen?


Kauneutta pohtiessamme törmäämme väistämättä heti aluksi yhteen perustavanlaatuiseen ongelmaan: kauneutta on hyvin vaikea määritellä, koska sille ei ole itse asiassa löydettävissä yhtä pysyvää määritelmää. Se mikä on kaunista vaihtelee sen sijaan muun muassa katsojasta, ajasta, paikasta ja kulttuurista riippuen. Vanha sanontakin sen jo sanoo: "kauneus on katsojan silmissä". Kauneuskäsitykset ovat tunnetusti historiallisesti ja kulttuurisesti muuttuvia ja se, mitä pidämme kauniina nyt, ei ole ollut sitä vaikka sata vuotta sitten. Nykyään kauneusihanteet ovat valitettavasti melko jyrkkiä ja poissulkevia. Naisten kohdalla yhteiskunta ihannoi esimerkiksi laihaa, atleettista vartaloa, suuria rintoja, meikattuja kasvoja ja tuuheita, pitkiä hiuksia. Myös miesten kauneusihanteet ovat selvästi tiukentuneet viime vuosina ja muodissa on aina yhä vain treenatumman näköinen miesvartalo. Vaikka kauneuskäsitykset ovat hyvin pitkälti aina yhteiskunnallisesti ja kulltuurisesti opittuja, tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi myös kyseenalaistaa esimerkiksi median välittämää kauneusihannetta. Mielestäni jokaisen olisikin aina hyvä välillä pysähtyä miettimään, mikä todella on kaunista. Kysymystä voi pohtia esimerkiksi alla olevia erilaisia naisvartaloita katsomalla. Mikä teidän mielestänne on kuvien kaunein naisvartalo?


Kun puhutaan kauneudesta, hyvin usein harmillisesti unohdetaan se, ettei kauneus ole vain ulkoista, vaan kauneus piilee myös esimerkiksi ihmisen luonteessa ja käyttäytymisessä. Itse määrittelisin kauneuden jotenkin niin, että se on sekä silmää miellyttävää ulkoista kauneutta että miellyttävää sisäistä kauneutta yhdessä. Ulkoisesti  kauniina pidetty ihminen voi esimerkiksi muuttua hetkessä rumaksi siinä vaiheessa, kun hän alkaa käyttäytyä huonosti esimerkiksi haukkumalla ja arvostelemalla muita kanssaihmisiä. Kauniiksi voidaan näin ollen hyvin mieltää ihminen, joka on tasapainossa sekä itsensä että ympäristönsä kanssa. Kauneus on monelle näin samalla varmasti myös terveyttä, kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sitä, että ihminen hyväksyy ja arvostaa itseään kokonaisvaltaisesti. Ihmisiä on lopulta itseasiassa hyvin vaikea määritellä pelkästään ulkoisen kuoren perustella, koska ihmisille kauneus merkitsee usein hyvinkin erilaisia asioita. Kun puhumme kauneudesta on tietysti myös muistettava ettei kauneutta ole vain ihmisissä vaan myös esimerkiksi luonnossa, eläimissä, kasveissa ja ihmisten luomissa artefakteissa, rakennuksissa yms.

Lopuksi vielä osuvia sanontoja kauneudesta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti